Vegan pizza sterbrood

Happy new year! Inmiddels is het al weer de eerste dag van januari 2019! Wat gaat de tijd toch snel. Mocht je op zoek zijn naar een lekker en leuk recept voor de nieuwjaarsborrel, dan heb ik goed nieuws. Met het recept voor dit vegan pizza sterbrood zul je je vrienden en collega’s namelijk goed verassen! Niet alleen omdat het goed smaakt, maar vooral ook omdat het er mooi uitziet.

 

Voor dit vegan pizza sterbrood heb ik voor een vulling van tomatenpuree, oregano en zwarte olijven gekozen, maar hier kun je natuurlijk mee variëren.

Mocht je bang zijn dat dit recept te ingewikkeld voor je is, wees niet bang. Het maken van dit brood is namelijk niet zo lastig als het lijkt. Bovendien zijn er op internet handige tutorials over het maken van een sterbrood te vinden, zoals dit filmpje.

 

Het recept voor 1 vegan pizza sterbrood:
Het deeg:
 • 500 gram bloem
 • 20 gram plantaardige vaste boter, op kamertemperatuur (ik gebruikte wajang)
 • 7 gram gedroogde gist
 • 300 ml lauwwarm water
De vulling:
 • 1 groot blikje tomatenpuree
 • gedroogde oregano
 • zwarte olijven, in plakjes
 • edelgist
Bereidingswijze:
 1. Meng de ingrediënten voor het deeg met elkaar en kneed dit 10 minuten goed door. Vorm tot een bal en leg het in een ingevette kom. Dek het af met een natte theedoek en laat het 1 uur rijzen op een warme plek.
 2. Kneed het deeg na het rijzen goed door en verdeel het in 4 gelijke stukken. Rol ieder stuk uit tot een cirkel. Je hebt dus 4 cirkels.
 3. Leg de eerste cirkel op een vel bakpapier. Besmeer (laat de randen vrij!) het met 1-2 eetlepels tomatenpuree, 2 theelepels oregano, een handje olijven en edelgist naar smaak.
 4. Leg de tweede cirkel er bovenop. Besmeer de bovenkant weer met bovenstaande ingrediënten.
 5. Doe dit ook met de derde cirkel. Leg de vierde cirkel er vervolgens bovenop, maar besmeer deze niet.
 6. Om een mooie ronde vorm te krijgen, kun je het deeg uitsnijden met een bord. Zorg dat de lagen goed op elkaar zijn gedrukt.
 7. Zet een kommetje of kopje in het midden van het deeg (zie dit filmpje voor meer uitleg) en snijd het deeg vervolgens 16 keer in, zodat je 16 reepjes hebt.
 8. Pak twee deegrepen vast en draai deze 4 keer naar buiten toe, druk dan de punt samen. Herhaal dit met de overige repen.
 9. Leg de theedoek weer over het brood en laat het nog een half uur tot een uur rusten.
 10. Bestrijk het brood met olijfolie en bak het in een voorverwarmde oven voor 30-35 minuten op 220 graden.

Ga jij dit vegan pizza sterbrood maken? En wat voor borrelrecepten maak jij graag?

Posts created 11

Geef een reactie

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven