Vegan monchoutaart

Soms zit het mee en soms zit het tegen. Met het maken van deze taart zat het duidelijk tegen. Maar, na bijna letterlijk bloed, zweet en tranen is het er dan eindelijk.. het recept voor mijn vegan monchoutaart!

 

Het begon toen ik besloot om een monchoutaart voor mijn verjaardag te maken. De eerste taart die ik maakte was heerlijk van smaak, maar de structuur was vre-se-lijk. Toen ik de taart aansneed, stortte de taart letterlijk uit elkaar waardoor het aanrecht volledig onder de taart zat.

Omdat ik mijn zinnen had gezet op het maken van een goede vegan monchoutaart, besloot ik een tweede poging te wagen. De tweede poging is de taart geworden die je op de foto ziet. Hoewel ik ontzettend blij ben met het eindresultaat, was deze poging misschien nog wel dramatischer. Nadat ik de taart met trots had gefotografeerd, viel de taart namelijk van de tafel waardoor het laminaat onder de monchoutaart zat.. en de visite geen vegan monchoutaart had. 

Maar, gelukkig bleef het stukje dat ik had gesneden voor de foto heel en hebben mijn vriend en ik de taart toch nog kunnen proeven! De taart is heerlijk zacht, maar stevig genoeg door de toevoeging van agar agar. Dat voorkomt een hoop geknoei in de keuken. :) 

Of de taart precies smaakt zoals een traditionele monchoutaart durf ik niet te zeggen, want dat heb ik nooit gegeten. Maar, ik durf te wedden dat ook niet-vegans van deze taart zullen smullen!

 

Bekijk ook eens een van mijn andere taartrecepten, zoals deze kruidnoten cheesecake!

 

Het recept voor 1 monchoutaart (24-26cm)
De bodem:
  • 250 gram haverkoekjes
  • 150 gram wajang boter
De vulling:
  • 250 gram Alpro go on kwark
  • 60-80 gram witte basterdsuiker 
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1/3 cup water + 3 gram agar agar poeder
  • 200 ml vegan slagroom + 2 eetlepels suiker
  • 1 zakje klopfix
De fruitlaag:
  • 1 blik vlaaifruit kersen of bosvruchten
  • 1/4 cup water + 1 gram agar agar poeder (optioneel)
Bereidingswijze:
  1. Smelt de boter in een pannetje, verkruimel de haverkoekjes in een keukenmachine of sla ze plat met een deegroller. Roer de koekkruimels door de boter.
  2. Bekleed een springvorm van 24-26 cm met bakpapier, vet de randen in en verdeel het koekmengsel over de bodem. Druk dit goed aan en zet de springvorm in de koelkast.
  3. Klopt 200 ml slagroom samen met 2 eetlepels suiker en een zakje klopfix stijf en zet dit aan de kant.
  4. Doe de alpro go on samen met de vanille- en witte basterdsuiker in een kom. Klop dit tot een luchtig mengsel met een mixer. Verwarm het vervolgens ongeveer 30 seconden in de magnetron (dit zorgt ervoor dat de agar straks minder snel stolt).
  5. Breng 1/3 cup water aan de kook. Voeg zodra het water kookt 3 gram agar agar poeder toe en roer goed. Laat dit, terwijl je goed roert, een paar minuten koken. Haal het water van het vuur en roer er 1 eetlepel van het kwarkmengsel door. Roer vervolgens snel de rest van het kwarkmengsel er doorheen. Klopt dit goed door met een garde om klontjes te voorkomen. 
  6. Spatel dan voorzichtig de slagroom door het kwarkmengsel en giet het mengsel daarna in de springvorm. Zet het mengsel minstens 3 uur in de koelkast om op te stijven.
  7. Verdeel vlak voor het serveren de vlaaivulling over de taart. Wil je een wat stevigere fruitlaag? Kook dan 1 gram agar agar poeder in 1/4 cup water en roer dit vervolgens door het vlaaifruit. Verdeel vervolgens het vlaaifruit over de taart.


Heb jij wel eens vegan monchoutaart gemaakt en ga jij dit recept maken?

Posts created 11

2 gedachten over “Vegan monchoutaart

Geef een reactie

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven
%d bloggers liken dit: