Vegan gevulde koeken!

Ja, je leest het goed! Naast een goede oude appelkaneelcake hoef je als vegan ook de gevulde koeken niet te laten staan. Althans, als je het zelf maakt. Dat klinkt ingewikkelder dan het is, want met dit makkelijke recept kan ook jij heerlijke vegan gevulde koeken maken!

 

Toen ik op internet zocht naar recepten voor vegan gevulde koeken, bleken deze er niet te zijn. Toch kwam ik een recept tegen waar maar 1/2 ei werd gebruikt. Verder werd er dierlijke boter gebruikt, maar nu er een aantal plantaardige soorten margarine worden verkocht, is ook dat makkelijk te vervangen. Ook amandelspijs is gemakkelijk vegan te maken. Op de verpakking van kant-en-klare spijs staat dat je het moet mengen met een ei, maar dit kun je vervangen door sojamelk.

Het recept voor 7-8 koeken
Het deeg:
  • 200 gram bloem
  • 150 gram plantaardige boter (ik heb wajang boter gebruikt, dit is te koop bij de Jumbo en is helemaal vegan!)
  • 125 gram witte basterdsuiker
  • 1,5 tl speculaaskruiden
De vulling:
  • 125 gram amandelspijs (pakje van Dr. Oetker)
  • 1/2 eetlepel sojamelk
Garnering:
  • Halve amandelen
Bereidingswijze:
  1. Verwarm de oven voor op 160 graden
  2. Snijd de boter in kleine blokjes en verwarm kort in de magnetron totdat het zacht, maar nog niet vloeibaar is.
  3. Meng de ingrediënten voor het deeg met elkaar en kneed het tot een samenhangend geheel.
  4. Vorm een bol van het deeg, verpak het in plasticfolie en leg het minimaal een uur  in de koelkast. Dit is erg belangrijk, omdat het deeg hierdoor goed uit te rollen is.
  5. Meng het amandelspijs met een halve eetlepel sojamelk, zodat het wat zachter wordt. Zet dit weg.
  6. Rol het deeg uit en steek er ongeveer 14 cirkels uit (ik heb hiervoor een kommetje gebruikt). Leg 7 cirkels op een met bakpapier beklede bakplaat.
  7. Verdeel het amandelspijs in 7 bolletjes en verdeel dit op de cirkels. Strijk het uit (maar niet helemaal tot de rand, dan sluit het deeg niet meer) met de achterkant van een vochtige lepel.
  8. Leg de overige 7 cirkels op de cirkels met het amandelspijs. Druk de randjes goed aan, zodat het deeg één geheel wordt. Dit gaat het beste als je je handen licht vochtig maakt.
  9. Leg op iedere gevulde koek een halve amandel. Bestrijk de koeken met sojamelk voor een glanzend laagje.
  10. Bak de gevulde koeken voor 30 minuten goudbruin in de oven. Laat ze goed afkoelen, zodat ze verder kunnen stollen.

 

Welke niet-vegan producten zou jij graag vegan zien? En ga jij deze gevulde koeken maken?

Posts created 10

7 gedachten over “Vegan gevulde koeken!

    1. Hoi Eva,

      Ik heb een klein kommetje gebruikt om de koeken mee uit te steken. Als ik het moet vergelijken, dan is het ongeveer de grote van een gemiddelde handpalm. :)

Geef een reactie

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven
%d bloggers liken dit: