Vegan boterkoek

Boterkoek! Iets waar je niet meteen aan denkt als je aan veganistisch eten denkt. Toch is dit gemakkelijker vegan te maken dan je denkt. Ben jij benieuwd naar het recept voor deze vegan boterkoek, lees dan snel even verder.

Toen ik aan mijn vriend vroeg wat hij vroeger graag at, maar nu niet meer ‘kon’ eten omdat het niet vegan is, zei hij boterkoek. Ik had nog nooit boterkoek gemaakt, en was dan ook benieuwd of het recept hiervoor te ‘veganizen’ was. Eerder deed ik dit trouwens al met gevulde koeken!

Ik zocht op internet naar recepten en kwam al snel bij dit recept terecht. Opvallend genoeg was dit recept al bijna plantaardig. Als je de roomboter door plantaardige boter vervangt en het ei door aquafaba dan heb je, jawel.. vegan boterkoek!

Omdat ik het leuk vind om te experimenteren en recepten net wat anders te maken, heb ik een sinaasappel/gember boterkoek gemaakt. Mocht je liever de klassieke boterkoek maken, vervang de sinaasappel dan door citroen en de gember door vanille.

Vegan boterkoek

Het recept voor 1 grote boterkoek

  • 375 gram (patent)bloem
  • 340 gram harde vegan boter (ik gebruik wajang), op kamertemperatuur
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 70 gram kristalsuiker
  • Een snufje zout
  • 1/2 theelepel gemberpoeder
  • rasp van 1 sinaasappel + sap van 1/2 sinaasappel
  • aquafaba of een beetje sojamelk

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Meng alle ingrediënten, behalve de rasp en het sap van de sinaasappel, met elkaar in een kom. Kneed dit goed door, zodat je een samenhangend deeg hebt. 
  3. Kneed dan de sinaasappelrasp en -sap door het deeg. Het deeg wordt hierdoor plakkeriger. Wordt het te plakkerig? Voeg dan een beetje bloem toe.
  4. Vet een (ronde) bakvorm in en bedek de bodem en randen met bakpapier.
  5. Verdeel het mengsel over de vorm. Strijk het glad met de achterkant van een vochtige lepel. Druk het vervolgens licht aan met vochtige handen. Maak een ruitjespatroon met een vorm. Bestrijk de boterkoek vervolgens met aquafaba.
  6. Bak de boterkoek 35 minuten in de oven. Laat het vervolgens helemaal afkoelen, dit duurt minimaal 3 uur.

Heb jij wel eens vegan boterkoek gemaakt? En ga jij dit recept maken? Mocht je deze vegan boterkoek hebben gemaakt, dan hoor ik graag wat je ervan vindt!

Posts created 11

Geef een reactie

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven