Vegan appelrozijnenbrood

 

Een aantal dagen geleden organiseerde ik een potluck met een aantal vrienden. Ik wilde naast mijn gevulde koeken nog een ander, gezond baksel maken. Omdat één van mijn vrienden niet goed tegen gluten kan, besloot ik om een glutenvrij baksel te maken. Ik had nog wat overrijp fruit in huis en wilde dat in mijn recept verwerken. Uiteindelijk is daar dit recept voor mijn vegan appelrozijnenbrood uit ontstaan.

Overrijp fruit wordt helaas vaak weggegooid omdat het niet lekker meer is om zo uit de hand te eten. Ik vind dit erg zonde, omdat het perfect is om in baksels te verwerken. Fruit wordt zoeter naarmate het langer rijpt, waardoor het baksels zoeter maakt zonder dat je extra suiker toe hoeft te voegen!

Helaas werd mijn baksel – wat een perenbrood moest zijn – niet bepaald zoals ik het wilde. Dat risico loop je nou eenmaal als je experimenteert met nieuwe dingen, maar jammer was het natuurlijk wel. Gelukkig had ik mijn gevulde koeken ook nog, waardoor ik niet met lege handen stond.

Een positief punt aan het mislukken van mijn baksel was dat ik na ging denken over hoe ik dit recept wel kon laten lukken.. Het resultaat hiervan werd het recept voor dit glutenvrije vegan appelrozijnenbrood. Een brood zoals we dat normaal kennen is het niet, het is meer een kruising tussen bananenbrood en ontbijtkoek. Het is lekker kruidig, licht en perfect als gezond tussendoortje (of ontbijt, lunch… )

De ingrediënten voor 1 ‘brood’:

 

Natte ingrediënten
  • 200 ml sojamelk
  • 1 rijpe banaan, geprakt
  • 1 theelepel vanille-extract
  • Optioneel: 1-2 eetlepels agavesiroop
Droge ingrediënten
  • 260 gram havermeel (ik maal havervlokken in de blender)
  • 1 theelepel bakpoeder
  • ½ theelepel zout
  • 1 eetlepel speculaaskruiden + 1 eetlepel kaneel
  • ½ theelepel gember, optioneel 1/4 theelepel kardemom en 1/4 theelepel gemalen kruidnagel
  • ¾ jonagold appel, geschild en in kleine blokjes gesneden
  • 55 gram rozijnen
  • 1 eetlepel custardpoeder

 

  • ½ theelepel baking soda
  • ½ theelepel appelazijn
Topping:
  • ¼ jonagold appel, geschild en in dunne reepjes gesneden
  • 1 eetlepel (glutenvrije) muesli
  • Kaneel
Bereidingswijze:
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Meng havermeel, bakpoeder, kruiden en zout door elkaar en zet apart.
  3. Meng de sojamelk met de geprakte banaan en het vanille-extract. Roer goed door elkaar zodat het één mengsel wordt.
  4. Meng de appelblokjes, rozijnen en het custardpoeder door elkaar in een kommetje.
  5. Roer nu het sojamelkmengsel door het meelmengsel, meng goed. Het deeg is vrij stevig, maar maak je hier geen zorgen over. Het is belangrijk dat het deeg niet te nat is.
  6.  Meng de baking soda met de appelazijn in een glaasje (dit gaat schuimen!) en roer dit daarna door het deeg.
  7. Roer het appelmengsel door het deeg.
  8. Schenk het deeg in een ingevette cakevorm en strijk het plat met de achterkant van een vochtige lepel. Verdeel de appelreepjes, muesli en kaneel over de cake en druk dit lichtjes aan. Bak 35 minuten oven.

 

 

Wat zijn jouw favoriete gezonde bakrecepten?

Liefs, Ashley 

Posts created 11

Geef een reactie

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven