Vegan cheesecake met kruidnoten en karamel

De meningen zijn er over verdeeld: eet je wel of geen kruidnoten, speculaas en andere soorten snoepgoed die eigenlijk zijn bedoeld voor Sinterklaas vóór de maand december? Het maakt mij weinig uit, maar toch verbaast het mij hoe vroeg de kruidnoten en chocoladeletters dit jaar weer in de schappen liggen. Ik eet het weinig, en als ik het eet is het meestal omdat ik het heb gekregen. Nu zul je je vast afvragen waarom ik dan een vegan cheesecake met kruidnoten en karamel heb gemaakt (in oktober!) en dat zal ik je uitleggen.. :)

Afgelopen zondag gaven mijn vriend en ik onze samenwoon-party voor mijn familie en vrienden, omdat wij sinds mei dit jaar samenwonen en omdat zij ons huisje nog nooit hadden gezien. Waar feest is, hoort taart en ik ging dan ook op zoek naar een leuk taartrecept dat ik voor zondag kon maken. Op de een of andere manier kwam ik op Facebook een recept tegen voor een cheesecake met speculaas en pepernoten. Deze taart was echter gemaakt met eieren, roomkaas en andere dierlijke producten, waardoor de taart dus niet veganistisch was.

Toen bedacht ik mij dat ik dit recept al heel lang uit wilde proberen en toen was 1 en 1 natuurlijk 2. Ik besloot de recepten te combineren (en het ene recept te ‘veganizen’) en zo ontstond het recept voor deze vegan cheesecake met kruidnoten en speculaas! Daarnaast kon mijn favoriete appel-kaneelcake natuurlijk niet missen.. ook al bleek deze taart vele malen populairder.. ;)

Toen ik de taart uit de oven haalde dacht ik al dat dit een goed recept was geworden, maar toen de taart tijdens het feestje in een mum van tijd op was wist ik het zeker: dit recept is top! :) De bodem van brokspeculaas maakt de taart lekker kruidig, terwijl de vulling heerlijk zacht is en niet te zoet. September, oktober, juli of mei, deze vegan cheesecake met kruidnoten en karamel wil ik altijd wel eten. Punt.

Het recept voor 1 grote taart:
Bodem:
 • 300 gram brokspeculaas (de goedkope varianten zijn vaak vegan)
 • 100 gram vaste plantaardige boter (ik gebruik Wajang, te koop bij de Jumbo)
Vulling:
 • 1 liter Alpro mild & creamy ongezoet
 • 1 zakje vanille kookpudding van Dr. Oetker
 • 120 gram vaste plantaardige boter
 • 1/4 cup (60 ml) agave siroop
 • 1 zakje vanillesuiker
 • 75 gram kruidnoten
Karamel:
 • 15 gram vaste plantaardige boter
 • 1 scheutje sojamelk of vegan slagroom
 • 30 gram suiker
 • 1 el water
 • Zeezout
Bereidingswijze:
 1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
 2. Verkruimel de brokspeculaas in een keukenmachine of verkruimel het door er met een deegroller op te slaan. Smelt de boter in de magnetron of in een pannetje en roer dit door de speculaaskruimels. Roer goed door.
 3. Bekleed een taartbodem (24-26cm) met bakpapier, vet de randen in en verdeel het koekmengsel over de bodem. Druk dit goed aan.
 4. Mix alle ingrediënten voor de vulling behalve de kruidnoten in een kom en roer dit goed door met bijvoorbeeld een garde. Voeg de kruidnoten toe wanneer je een glad mengsel hebt.
 5. Verdeel de vulling over de koekbodem en draai de taartvorm een paar keer zodat het mengsel zich goed verdeelt.
 6. Om de karamel te maken doe je de suiker en het water in een pannetje. Brengt dit aan de kook totdat de het mengsel goudbruin kleurt.
 7. Roer de sojamelk of slagroom en boter door het mengsel en roer dit op zacht vuur door, totdat het een stroperige substantie krijgt. Voeg zeezout naar smaak toe en zet het vuur uit.
 8. Schenk de karamel in streepjes over de taart.
 9. Bak de taart ongeveer 1 uur. Dek de taart af met aluminiumfolie als hij te donker wordt.
 10. Laat de taart goed afkoelen, en zet het vervolgens in de koelkast voor minimaal 3 uur.

Wat is jouw favoriete cheesecake recept? En ga jij deze vegan cheesecake met kruidnoten en karamel maken? 

Posts created 10

7 gedachten over “Vegan cheesecake met kruidnoten en karamel

 1. Hoi!
  Ik wil deze graag maken voor mijn verjaardag, lijkt me super lekker!
  Ik vroeg me af of het je voor de karamel ook een scheut ongezoete amandelmelk kan gebruiken?
  Alvast bedankt!

  1. Hoi!

   Wat leuk! Zeker doen. :) Amandelmelk is wel wat dunner en minder vet, maar je zou het kunnen proberen. Ik denk dat het wel moet kunnen. En anders zou je havermelk kunnen proberen als je liever geen soja gebruikt.

 2. Hi Ashley,

  de taart was super lekker!! Zelf van mijn (anti-vegan) collega’s kreeg ik complimentjes :-D.
  Super bedankt voor dit heerlijke recept!!

  Groetjes,
  Lisa

Geef een reactie

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven
%d bloggers liken dit: