Vegan kerstrecept – broodjes met custard, kers en amandel

Het is bijna Kerst! Als ik ergens blij van word, dan is het wel van Kerstmis. Samen zijn met familie en vrienden, Michael Bublé, en natuurlijk het maken van (zoete) kerstrecepten! Deze keer deel ik met jullie een vegan kerstrecept: namelijk het recept voor vegan kerstbroodjes met custard, kersen en amandel. Het is geschikt om de (standaard) kerststol te vervangen, maar natuurlijk ook heel lekker als dessert!

Wanneer ik denk aan kerstrecepten, denk ik vaak aan moeilijk. Veel recepten zijn uitgebreid, moeilijk of bevatten ingrediënten die ik nog nooit in mijn leven heb gezien. Ondanks dat het leuk is om te experimenteren in de keuken, hoeft een kerstrecept wat mij betreft niet te ingewikkeld te zijn. Daarom vind ik deze vegan kerstbroodjes ideaal. Alle ingrediënten zijn in de supermarkt te koop, goedkoop en bijna iedereen vindt ze lekker.

Voor het recept van deze kerstbroodjes met custard, kersen en amandel besloot ik dit recept iets aan te passen en het in een (kerst)jasje te steken. Door de toevoeging van custard, kersen en amandel tover je de simpele, maar lekkere broodjes om tot een heerlijk dessert, wat er feestelijk uitziet.

Het duurt even voordat het deeg klaar is, maar als het eenmaal in de oven staat, is het in een mum van tijd klaar. Bovendien kun je je favoriete kerstnummers nog even luisteren terwijl het deeg aan het rijzen is. ;)

Mocht je op zoek zijn naar een sneller recept, dan is deze appel/kaneelcake een aanrader!

Het recept voor 8 broodjes
Het deeg:
  • 165 ml sojamelk
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 80 gram suiker
  • 1/3 theelepel zout
  • 80 milliliter vloeibare plantaardige margarine
  • 30 milliliter warm water
  • 5 gram gist
  • 430 gram bloem
De custard:
  • 15 gram custardpoeder
  • 25 gram suiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 250 ml sojamelk (ongezoet)
Vulling en topping:
  • +/- een halve pot kersenfruitspread
  • gehakte amandelen
Glazuur:
  • 50 gram poedersuiker
  • Een klein beetje water
Bereidingswijze:
  1. Verwarm de sojamelk in een pannetje. Roer de suiker, margarine, vanille-extract en zout erdoor en roer totdat de suiker is opgelost. Haal de pan van het vuur.
  2. Doe de gist, het water en 2/3 eetlepel suiker in een schaaltje. Laat dit 10 minuten staan.
  3. Meng het botermengsel met de gist. Voeg dan beetje bij beetje de bloem toe, totdat alles is opgenomen. Kneed het deeg goed door, totdat het niet plakkerig meer is. Vorm het deeg tot een bal.
  4. Vet een grote kom in en doe het deeg hier in. Zet het op een warme plek en laat het 1 uur rijzen.
  5. Roer de suiker door het custardpoeder. Meng dit met 3 eetlepels sojamelk. Verhit de overige sojamelk in een pannetje. Wanneer het bijna kookt, voeg je het custardmengsel toe. Laat het 5 minuten koken.
  6. Rol het deeg uit op een vel bakpapier. Rol het uit tot een rechthoek van 1 cm dik. Bestrijk met margarine (laat de randen vrij). Verdeel de afgekoelde custard over het deeg (ik hield iets over en heb dit voordat de broodjes in de oven gingen over de broodjes gegoten). Zorg ervoor dat je de laag niet te dik maakt en dat de randen vrij blijven. Verdeel dan de kersenspread over de custard.
  7. Rol het deeg op vanaf de brede kant. Snijd de deegrol door de helft en verdeel de helften in 4 stukken. Je hebt in totaal dus 8 stukken. Leg de stukken in een licht ingevette (ronde) bakvorm en vorm ze eventueel terug als ze wat uitlopen. Laat het deeg nog een half uur rusten.
  8. Bak de custardbroodjes 25 minuten op 200 graden, totdat ze goudbruin kleuren.
  9. Voor het glazuur meng je het poedersuiker met wat water, totdat het net dun genoeg is om over de broodjes te verdelen. Giet het over de afgekoelde broodjes en verdeel dan de gehakte amandelen erover.

* Het deeg kan lastig te rollen zijn, doordat de vulling vochtig is. Maar: geen paniek! Rol het deeg zo goed op als je kunt en vorm de rolletjes verder wanneer je ze in de bakvorm zet. Dit kan een kliederboeltje worden, maar hier zie je later als het gebakken is niets meer van terug!

Wat zijn jouw favoriete vegan kerstrecepten? En ga jij deze kerstbroodjes met custard maken?

Posts created 11

2 gedachten over “Vegan kerstrecept – broodjes met custard, kers en amandel

Geef een reactie

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven
%d bloggers liken dit: